Majlis ramah mesra YB Dato’ Seri Mahdzir Khalid Menteri Pembangunan Luar Bandar Persekutuan bersama agensi KPLB di Sabah sempena lawatan kerja rasmi YB Menteri.
Turut hadir
1)YB Datuk Jahid Jahim
Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah
2) YB Dato’ Sri Abdul Rahman Mohamad
Timbalan Menteri 1 KPLB Persekutuan
3) YBhg Datuk Ramlan Harun
Ketua Setiausaha KPLB Persekutuan
4) YBhg Dato’ Hajah Norison Ramli
Timbalan Ketua Setiausaha Pembangunan KPLB Persekutuan

Date: 7 Dis 2021


KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN KESIHATAN MENTAL 2.0

Date: 23 Nov 2021

Kursus Pengurusan Stress dan Kesihatan Mental telah diadakan pada 23hb November 2021 di Kinabalu Room, Tingkat 5 Sabah International Convention Centre (SICC), Kota Kinabalu. Kursus ini merangkumi definisi stress, faktor-faktor penyumbang, kesan fisiologi, dan strategi menanganinya. Mekanisma pengelak stress adalah sebenarnya keberkesanan pengurusan stress yang baik, dan setiap kakitangan akan belajar memperkasa diri untuk mengelakkan stress.
Kursus yang dihadiri oleh Kakitangan LKTNS (Ibu Pejabat dan Pejabat Wilayah) dilaksanakan bagi mempersiapkan semua kakitangan untuk mengelakkan atau mengurangkan gejala-gejala kesihatan yang boleh diakibatkan daripada stress.
Kursus ini disampaikan oleh Dr. Alexander Lavender dan Dr. Wong Haw Hou dari Hospital Mesra Bukit Padang, Kota Kinabalu.


BENGKEL PELAN STRATEGIK SLDB 2022-2025 (PSL2225)

Date : 22 NOV 2021

Bengkel penyediaan Pelan Strategik Lembaga 2022-2025 (PSL 2225) siri akhir telah diadakan pada 22hb November 2021 di Dewan Utama Hotel Raia, Tabung Haji. Dua siri bengkel penyediaan Pelan Strategik telah pun diadakan pada bulan September dan Oktober lepas. Bengkel ini melibatkan pengurusan LKTNS di peringkat Ibu Pejabat dan juga kedua-dua Pejabat Wilayah (Keningau dan Tawau).
Bengkel / seminar ini diadakan bertujuan bagi mengenal pasti dan memilih isu-isu strategik yang akan dijadikan keutamaan bagi memastikan okjektif jangka panjang dan pendek dapat dicapai bersesuaian dengan teras-teras utama yang telah ditetapkan.
Pelan Strategik Lembaga 2022-2025 sedang dalam proses akhir merupakan suatu persediaan untuk semua warga kerja berhadapan dengan cabaran-cabaran yang akan datang bagi memastikan LKTNS terus kekal relevan


Lawatan Pengerusi dan Pengurusan LKTNS ke Wilayah Timur telah diadakan pada 18hb – 20hb November 2021. Lawatan tersebut di ketuai oleh Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS) merangkap ADUN N.46 Nabawan, YB Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin. Hadir sama semasa lawatan, Pengurus Besar LKTNS YBhg Tuan Syaheddrul R. Joddari serta barisan Pengurusan Kanan LKTNS. Lawatan kerja 3 hari tersebut merangkumi:

 1. Lawatan ke Pusat Pengumpulan Hasil Pertanian dan Projek AET di Lot Mungkang Mandalan dan Lot 251 (Peringkat 3), Sandakan.
 2. Lawatan ke Pejabat AET (Tapak Cadangan Pembinaan Pejabat Wilayah), Tawau.
 3. Lawatan ke Ladang Durian milik Shan Shui, Tawau.
  Selain daripada itu, LKTNS juga telah mengadakan Majlis Penyerahan Program Sokongan Pengukuhan Keusahawanan Luar Bandar (SPKLB) kategori peralatan berjumlah RM25,000.00 (untuk 5 orang peneroka daripada Pantai Timur) serta Penyerahan Bantuan Bakul Makanan bagi Peserta MESEJ Pulau Sebatik.

Date:18 – 20 Nov 2021


Lawatan Rasmi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SAFODA ke Ladang Sawit Keningau Agro-Venture Sdn Bhd (KAV) pada 3 November 2021
KAVSB – Syarikat subsidiari SLDB, dgn usahasama di antara SLDB dan SAFODA.

Hadir sama daripada pihak SAFODA

 • YB HAMILD @ HAMID BIN AWANG (Pengerusi SAFODA)
 • ENCIK BAHRUL RAZJA HAJI CHUPRAT (Pengurus Besar SAFODA)
 • ENCIK ISMAIL KASSIM
  (Timbalan Pengurus Besar SAFODA)
  SLDB
 • TN SYAHEDDRUL R JODDARI (Pengurus Besar SLDB / Pengarah Urusan KAVSB)
 • ENCIK AB ROJHAN JALIL (Pengawal Operasi SLDB)
 • ENCIK MOHD. FAIZAL HAMRI (Pengawal Kewangan SLDB)
 • TUAN HAJI MISMAN MISRAN (Ketua Perladangan SLDB)
 • ENCIK JAMALUDDIN MANDU (Ketua Kejuruteraan SLDB)
 • ENCIK JASNI MOHD YUSOFF (Pengurus Wilayah Barat, SLDB)

Date: 3 Nov 2021


Lawatan Kerja YBhg Dato’ Hajah Norison Binti Ramli Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pembangunan Luar Bandar Ke Negeri Sabah.

Date : 26 hingga 28 Okt 2021

 • Lawatan ke Ladang Ternakan Lembu Tenusu di Kg. Binakaan, Keningau, Sabah.
 • Lawatan ke Ladang Ternakan Lembu Tenusu, Yap Yun Fook Resources, Keningau, Sabah.
 • Lawatan ke Pusat Komuniti Desa, Tambunan, Sabah.
 • Lawatan ke Projek BALB di Ranau, Sabah (Projek Talian Penghantaran 132 KV dari Kota Belud ke Ranau).
 • Lawatan ke Projek BALB Kota Belud. Sabah.
  Hadir sama semasa lawatan Tn. Syaheddrul R. Joddari (Pengurus Besar LKTNS), En. Rezal Bin Haji Zaidi (Setiausaha Bahagian Kemajuan Tanah dan Wilayah), En. Tarmizi Bin Ab. Rahman (Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Kemajuan Tanah dan Wilayah), En. Amal Fariz Bin Awang (Penolong Setiausaha Bahagian Kemajuan Tanah dan Wilayah), Pn. Maryani Binti Tasmiran (Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Prasarana), Cik Nor Faezah Binti Ismail (Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Prasarana), En. Mohd Azraie Bin Harun (Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Penyelarasan dan Pemantauan), Pn. Noor Fadzilah Binti Abdul Rahman (Penolong Setiausaha Bahagian Prasarana), En. Mohd Syafiq Afifi Bin Bustam (Penolong Setiausaha Bahagian Prasarana), En. Johar Julasbi (Pengarah Pejabat KPLB Negeri Sabah), dan En. Mohamad Fadli Bin Abdul Rahman (Jurutera Bahagian Teknikal)

KURSUS ASAS TERNAKAN KELULUT

Date: 21 Okt 2021

Kursus ini telah dijalankan pasa 21hb Oktober 2021 dan dikendalikan oleh Prof. Madya Ts Dr Hendry Joseph dan En. Hazmi Ag. Damit.
Tujuan kursus ini adalah untuk Mengukuhkan pengetahuan dan kemahiran peneroka SLDB di dalam mengurus projek Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) iaitu ternakan lebah kelulut sebagai salah satu program menjana pendapatan sampingan Peneroka di Rancangan Ulu Dusun, Sandakan.


YB Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin, Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS) merangkap ADUN N.46 Nabawan, diringi Pengurus Besar LKTNS Tn. Syaheddrul R. Joddari menghadiri jemputan makan malam bersama YB Datuk Seri Mahdzir bin Khalid Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Persekutuan, di Sri Gaya kediaman Ketua Menteri Sabah YB Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Haji Noor.
Rapatkan saf Keluarga Malasyia Prihatin, demi pembangunan negeri Sabah amnya Malaysia yang lebih kehadapan.

Date : 18 Okt 2021


Program Vaksinasi Outreach Pekerja Ladang KAV Punteh, Belinin & Karamatoi (anak Syarikat SLDB).

Date: 22 Sep 2021


Program Vaksinasi Outreach anjuran Pemaju Mukim Suan Lamba, Pejabat Daerah Kinabatangan, KKM melalui Agensi Pelaksana SLDB Ladang Suan Lamba pada 22 September 2021.

Seramai 160 peneroka SLDB, masyarakat dan pekerja SLDB menerima suntikan vaksin jenis Pfizer di Pejabat SLDB Suan Lamba.

Date: 22 Sep 2021


Penyerahan sumbangan bantuan 200 kampit beras daripada pihak LKTNS telah dilaksanakan pada 17 September 2021 di Eastern Plaza, Tawau. LKTNS diwakili Tuan Rosli Bin Gunsu (Pemangku Pengurus Kanan Wilayah Timur), Tuan Ridwanshah Bin Bandu (Pemangku Pengurus Hal Ehwal Pekebun-Pekebun Kecil) dan Puan Murni Binti Mahadi (Penyelia Pejabat) telah membuat penyerahan kepada Datuk Hj. Abd Muis Hj. Picho Di Eastern Plaza, Tawau.


Bancian perumahan kakitangan & pekerja SLDB Wilayah Timur oleh Pasukan HR HQ & HR Wilayah Timur. Ladang Apas Balung, Merotai, Lormalong, Silabukan, Litang dan Suan lamba.

Date: 7 – 9 Sep 2021


Lawatan Pengerusi, YB Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin dan Pengurusan LKTNS ke Wilayah Barat telah diadakan pada 11 September 2021. Program merangkumi sesi dialog bersama ketua-ketua penyelaras Sinua di Pejabat Wilayah Barat LKTNS bagi membincangkan isu-isu berkaitan ladang Sinua. Selain daripada itu, rombongan pengerusi dan pengurusan juga telah melawat ke ladang KAV, Punteh bagi melawat kawasan kebakaran yang berlaku pada 04 September lepas serta memberi sedikit sumbangan kepada mangsa yang terlibat. Lawatan seterusnya adalah Projek Tenusu Lembu yang terletak di Binakaan.

Date: 4-11 Sep 2021


Ziarah Prihatin oleh Pasukan HR kepada waris mantan Kakitangan Mandiang Peter Kansung di kediaman Kg Kiulu Tamparuli.

Date : 24 Ogos 2021.


Program 2 hari LKTNS yang telah dilaksanakan pada 6 Ogos 2021 dan 7 Ogos 2021 merangkumi Majlis Penyerahan Dividen Suku Kedua Tahun 2021 (April-Jun) di Nabawan dan Penyerahan Bantuan Bakul Makanan kepada kepada peserta ladang Sumatalun.

Simbolik penyerahan dividen yang berjumlah RM897,216.11 telah disempurnakan oleh Pengerusi LKTNS, YB Datuk Abd Ghani Mohamed Yassin. Agihan dividen tersebut memberi manfaat kepada 1,518 peserta daripada 4 ladang (Pantai Barat Sabah) di bawah jagaan LKTNS iaitu Dalit laut, Tinagalan, Nabawan dan Tongod. Selain daripada itu, Pengurusan LKTNS juga telah membuat lawatan kerja ke Pekan Kecil Pegalungan dan seterusnya membuat penyerahan bantuan bakul makanan kepada perserta / benefisiari ladang Sumatalun.

Sebagai makluman juga, penyerahan bantuan bakul makanan ini akan dilakukan secara berperingkat dan akan diselaraskan oleh setiap ladang yang berada di bawah jagaan LKTNS. Ini merupakan salah satu inisiatif LKTNS dan Kerajaan Negeri bagi memastikan kelangsungan hidup para peserta / benefisiari yang terjejas sumber pendapatan akibat pandemik ini dan sedikit sebanyak akan membantu meringankan beban rakyat yang terjejas akibat pandemik ini.

Date: 6-7 Ogos 2021


MEMORANDUM PERSEFAHAMAN

Majlis menandatangan dan penyerahan Memorandum Persefahaman telah dilaksanakan pada 22 Julai 2021 di Pejabat Korporat SLDB (KK Times Square) di antara Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah dengan 3 syarikat iaitu :

 • Greatly Hi Tech Ecopark Sdn Bhd (GHTEP)
 • Kundasang Aquafarm (KAF)
 • Raspadu Agro Sdn Bhd (RASB)

Syarikat Greatly Hi- Tech Ecopark Sdn Bhd merupakan syarikat yang bertanggungjawab dengan Pembangunan dan latihan Sacha Inchi di Kg. Saga-Saga, Membakut.

Syarikat Kundasang Aquafarm merupakan syarikat yang bertanggungjawab dengan Pembangunan dan latihan siswazah tani dalam pertanian moden Aquaponik dengan integrasi Teknik akualultur dan hidroponik yang akan dilaksanakan di Pusat Akademik, Bingkor Keningau.

Syarikat Raspadu Agro Sdn Bhd merupakan syarikat yang akan bertanggungjawab dengan Pembangunan penanaman durian (Musang King) dan Kelapa Pandan yang terletak di Katipoh, Sipitang.

Objektif Memorandum persefahaman ini adalah :

 • Meningkatkan pendapatan para peserta/peneroka LKTNS;
 • Mendidik dan melatih secara praktikal para peserta siswazah tani yang merupakan anak- anak peserta/peneroka;
 • Meningkatkan pengeluaran hasil tanaman buah-buahan tempatan yang berpotensi tinggi;
 • Selain dapat membantu usahawan bumiputera; dan
 • Meneroka tanaman/komoditi selain sawit yang mendatangkan pulangan/hasil dalam masa yang lebih singkat

Diharap dengan termeterainya MOU di antara LKTNS dan ketiga-tiga syarikat tersebut, kerjasama sedemikian akan digunakan bagi kepentingan bersama dan menyumbang kepada peningkatan dalam bidang pembangunan social peneroka dan peserta LKTNS.

Date : 22 Julai 2021


Lawatan Kerja dan Penyerahan Bantuan Bakul Makanan, Bantuan OKU dan Bantuan Baik Pulih Rumah di Wilayah Timur

Date: 17 Julai 2021


Misi jelajah bantuan bakul makanan LKTNS di teruskan ke Wilayah Timur bermula 15hb Julai 2021 sehingga 17hb Julai 2021. Rombongan LKTNS di ketuai oleh Pengerusi LKTNS, YB Datuk Abd Ghani Mohamed Yassin dan Pengurus Besar LKTNS, YBhg Tuan Syaheddrul R Joddari bersama dengan Pengurusan telah membuat lawatan kerja ke Ladang Silabukan, Ladang Litang, Ladang Suan Lamba dan Ladang Sg. Manila.

Bantuan bakul makanan ini di agihkan kepada semua peneroka / peserta yang berada di bawah jagaan LKTNS. Tujuan pemberian bakul makanan ini merupakan salah satu inisiatif LKTNS dan Kerajaan Negeri bagi memastikan kelangsungan hidup peneroka / peserta berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terutamanya golongan mudah terjejas.

Selain daripada itu, bantuan OKU dan bantuan Baik Pulih Rumah turut diberikan kepada peneroka / Peserta LKTNS. Objektif bantuan baik pulih rumah ini antaranya untuk meningkatkan kualiti hidup para peneroka/peserta dengan membina atau membaik pulih rumah serta menyediakan tempat kediaman yang lebih selamat dan selesa sebagai asas pertumbuhan sesebuah keluarga.

Date: 15-17 Julai 2021


Pengagihan dividen fasa 1 (suku tahun pertama) kepada perserta Skim Nabawan SLDB yang disampaikan oleh Pengurus Ladang, En Alisther Sinteh kepada wakil peserta En Talakos Bin Ansokol di saksikan oleh Pengerusi SLDB, YB Datuk Abd. Ghani Mohd. Yassin.

Seramai 172 orang peserta mendapat manfaat melalui penagihan dividen ini. Selain itu, cadangan untuk membuka kawasan tanaman baru kelapa sawit serta dan perlaksanaan projek AET bagi Skim Nabawan turut dibincangkan bagi memberi lebih manfaat kepada peseta-peserta SLDB yang terlibat.

Turut hadir Pengurus Besar Tuan Syaheddrul R Joddari, Pengurus Wilayah Barat Tuan Jasni Mohd Yusoff, dan Ketua Penyelaras Wilayah Barat En Marutin Ansiung.

Date: 8 Mei 2021


Kursus kesedaran “ISO 37001:2016 Anti-Bribery Management Systems (ABMS)” disampaikan oleh En Azizie Hamid wakil penceramah dari NIOSH certification Sdn Bhd.
Objektif latihan adalah sebagai persediaan awal untuk mendapatkan persijilan ABMS ISO 37001:2016 pada tahun 2021/2022.
Kursus ini dijalankan secara atas talian dan disertai oleh pihak pengurusan SLDB.

Date: 4 Mei 2021


Taklimat Perjanjian Penanaman Semula Sawit kepada Peneroka Rancangan Pegagau Semporna secara video conference atas talian.

Turut hadir bersama Pengurus Besar LKTNS Tuan Syaheddrul R Joddari bersama pihak pengurusan LKTNS dan peneroka rancangan pegagau semporna.

Date : 6 Mei 2021


Program ini dilaksanakan oleh Unit Hal Ehwal Pekebun Kecil bersama Unit Perundangan dan dibantu Unit Operasi Ladang Rancangan Pegagau Semporna.

MSPO 2th Annual Surveillance Audit Program MS2530-3:2013 by NIOSH CERTIFICATION SDN BHD

Running at 6 SLDB farms which are the Sapang MESEJ Farm and Balat MESEJ Farm in Kinabatangan for East Coast Region. Whereas for Western Region involves Flash Farm (Beaufort), Lumiri MESEJ Farm (Keningau), Lumir Farms (Kuringau) and Labang MESEJ Farm (Nabawan).This audit is implemented in two phases which are phases 1 (March 29, 2021-March 31 2021 for the East Coast Region) and phasa 2 (April 05-April 08 2021 for the Western Region). While closing ceremony of the 2th annual Surveillance audit ceremony of MSPO MS2530-3:2013 SLDB is on April 09, 2021 in the SLDB Office Meeting Room.


Taklimat Penanaman Sacha Inchi

Taklimat penanaman Sacha inchi oleh Pengarah Urusan Greatly Hi- Tech Eco Park, Puan Suraya kepada Pengerusi LKTNS pada 23/2/2021 di Pejabat Pengerusi, Wisma SLDB.

Lawatan susulan ke tapak penanaman akan diadakan pada minggu hadapan (2/3/2021) di Kg Nyaris-Nyaris Membakut.


KURSUS PENGURUSAN STRES & KESIHATAN (LATIHAN DALAM SLDB)

Pengurus Besar Tn Syaheddrul R Joddari berkesempatan hadir untuk memberi ucapan motivasi kepada kakitangan SLDB yang menghadiri kursus ini.

Objektif kursus untuk memberi pendidikan kesihatan mental dan stres di tempat kerja dan kaedah menanganinya. Ia sekaligus mengurangkan tanggapan dan stigma negatif berkaitan dengan stres di tempat kerja.

Disampaikan oleh pegawai dari Unit Psikologi Kaunseling Hospital Queen Elizabeth

Date : 17 Mac 2021

Venue : Raia Hotel Kota Kinabalu


Lawatan kerja Datuk Pengerusi, Pengurus Besar dan Pihak Pengurusan SLDB ke Wilayah Pantai Barat diteruskan ke Ladang Getah, Kabintaluan. Rombongan telah mendengar taklimat yang disampaikan oleh pengawai ladang Kabintaluan.

Rombongan seterusnya melawat ke Projek Ternakan Madu Kelulut di bawah
Program Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) di Kg. Kungkular Kemabong yang diusahakan oleh peserta SLDB.

Lokasi terakhir siri lawatan kerja rombongan diteruskan ke Tanah Komersial Iburu Sipitang untuk mendengar taklimat dari unit tanah berkaitan cadangan usahasama SLDB dengan penduduk kampung bagi memajukan kawasan tersebut.

Date: 12-13 Mac 2021

Venue: Tenom and Sepitang


Datuk Pengerusi dan Pihak Pengurusan mengambil maklum semua taklimat yang diberikan dan akan memastikan perancangan pembangunan mencapai sasaran untuk memajukan masyarakat luar bandar.

Lawatan kerja Pengerusi, Pengurus Besar dan Pihak Pengurusan SLDB ke Kundasang Aquafarm dan Ladang Tongod

Date: 8 Mac 2021


Lawatan Pengerusi SLDB dan pihak pengurusan diteruskan ke tapak Projek Cili Bara dan Projek Ternakan Kambing yang diusahakan oleh peneroka SLDB rancangan Sg Manila.

Rombongan turut diberikan taklimat daripada pihak operasi ladang bagi kawasan Sandakan anataranya Ladang Sg Manila, Ladang Ulu Dusun, Ladang Suan Lamba serta Projek MESEJ Kuala Abai, Sukau dan Projek MESEJ Balat, Kinabatangan yang disampaikan oleh Tuan Rosli Gunsu selaku Pengurus Wilayah Timur

Date: 23 Februari 2021


Siri lawatan kerja terakhir pihak pengurusan dan pengerusi SLDB ialah lawatan ke Projek Kelapa Pandan SLDB yang terletak di Batu 32 Ulu Dusun, Sandakan.

Date : 23 Februari 2021

Venue : Batu 32 Ulu Dusun, Sandakan.


MAJLIS PENYERAHAN WATIKAH PELANTIKAN KEPADA 6 AHLI LEMBAGA PENGARAH LKTNS BAHARU SESI 2021/2023.

Date: 17 Februari 2021

Venue: Pejabat Korporat LKTNS, KK Times Square


Pengurus Wilayah memberi taklimat beberapa ladang sekitar Lahad Datu dan Kunak antaranya Ladang Silabukan, Ladang Litang, Ladang Lormalong dan Ladang MESEJ Sapang.

Rombongan kemudian meneruskan lawatan kerja ke Lahad Datu Edible Oil (LDEO) anak syarikat SLDB. Penerangan taklimat disampaikan oleh Pengurus Besar LDEO Tuan Ir. Azmeer Shamsuddin kepada Pengerusi dan pengurusan SLDB.

Date : 22 Februari 2021


Siri lawatan kerja pihak Pengurusan bersama Pengerusi SLDB, YB Datuk Ghani Mohd Yassin ke Kawasan Wilayah Pantai Timur

Lokasi lawatan pertama ke ladang Apas Balung mendengar taklimat operasi ladang bagi kawasan Apas Balung, Merotai dan ladang MESEJ Sebatik.

Kemudian lawatan diteruskan ke Pusat Projek Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) iaitu Projek Penanaman Nenas, Projek Rumah Burung Walit.

Projek Tanaman Halia turut dikunjungi bagi melihat perlaksanaan kemudahan dan peralatan yang sedang dijalankan.

Date: 21 Februari 2021


SLDB telah menjalankan program saringan COVID-19 bagi pekerja asing di beberapa ladang SLDB, antaranya Ladang KAV Punteh dan Ladang KAV Belinin di Keningau, Ladang Tongod dan Ladang Apas Balung di Tawau. Seiring dengan arahan Kerajaan Negeri Sabah mewajibkan semua pekerja ladang menjalani saringan COVID-19.

Program ujian saringan ini dijalankan secara berperingkat di semua ladang SLDB selaras dengan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) bagi kawalan COVID-19.

Selain itu, Unit Sumber Manusia SLDB juga giat menjalankan kempen kesedaran dan pencegahan COVID-19 untuk seluruh kakitangan SLDB sebagai usaha bersama untuk memutuskan rangkain jangkitan COVID-19 di Negeri Sabah.

Date: 18 Februari 2021


Acara Penyerahan Van kepada Projek MESEJ SAPANG, KUNAK dan MESEJ BALAT, KINABATANGAN oleh Menteri KPLB Negeri Sabah

Date: 17 Februari 2021


PROGRAM PENGAGIHAN SET PAM MADU KELULUT

Program pengagihan Set Pam Madu Kelulut kepada 41 peserta Projek Ternakan Lebah Kelulut di bawah program Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET) di Kg. Bingkor telah diadakan pada 14 Januari 2021.

Agihan tersebut adalah peruntukan yang disalurkan oleh LKTNS kepada peserta AET melalui Dana Geran AET yang diperoleh daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Persekutuan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMKe-11). Setiap set yang diagihkan dilengkapi dengan Pam Sedut Madu boleh alih (portable) berserta botol / gelen penyimpanan madu serta topi dan PPE sebagai pelindung keselamatan peserta ketika melakukan kerja penuaian hasil madu dari ternakan kelulut mereka.

Kelengkapan penuaian tersebut merupakan inisiatif unit AET LKTNS dalam memastikan kelestarian projek Ternakan Lebah Kelulut yang diusahakan oleh peserta AET LKTNS di samping dapat meningkatkan produktiviti pengeluaran madu kelulut sebagai pendapatan sampingan peserta.

Kelengkapan penuaian tersebut diberikan bukan sahaja kepada peserta AET di Bingkor, tetapi juga untuk semua peserta LKTNS yang mengusahakan ternakan lebah kelulut di bawah program AET.

Date: 14 Januari 2021